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March 3, 2022 
 
VIA ELECTRONIC AND US MAIL 
Ms. Catherine Bidart 
Deputy Attorney General, Opinion Unit 
California Department of Justice, Office of the Attorney General 
Catherine.Bidart@doj.ca.gov 
 
Re: Opinion No. 21-1102 
 
Dear Ms. Catherine Bidart: 
 

I write on behalf of the League of California Cities1 (Cal Cities) in 
response to your solicitation of views regarding the following questions:   
 

1. Under the Ralph M. Brown Act2 (Brown Act), may legislative support 
staff of individual City Council members attend a closed session to assist 
and advise their individual members in the performance of the member’s 
duties? 
 

2. If legislative support staff of individual City Council members are not 
permitted to attend a closed session as described in Question 1, may the 
members share information obtained in closed session with their 
individual support staff to assist the members in performing their 
legislative duties? 
 

3. Would it violate the Ralph M. Brown Act for a City Council acting as the 
City’s Housing Authority to meet jointly in closed session with the Board 
of Housing Commissioners, which the Housing Authority oversees, 
provided that statutory authorization exists for both entities to go into 
closed session? 

 
After reviewing the legal authority cited below it is axiomatic that, as with 

most legal questions, these questions require fact-specific analyses and must be 
 

1 The League is an association of 478 California cities united in promoting the general 
welfare of cities and their citizens.  The League is advised by its Legal Advocacy 
Committee (LAC), which is comprised of 24 city attorneys from all regions of the state.  
The LAC monitors litigation affecting municipalities and requests from the Attorney 
General for views on pending requests for legal opinions.  The LAC reviewed the 
Attorney General’s request for views on Opinion No. 21-1102 and identified the legal 
issues that it presents as being of concern to cities state-wide. 
2 Gov. Code, §§ 54950 et seq. 
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answered with “it depends.” Therefore, Cal Cities urges the Attorney General to draft Opinion 
No. 21-1102 narrowly, based on the specific facts presented in the request for opinion. The 
questions also implicate several related legal doctrines, including the attorney-client privilege, 
the common-interest doctrine, and the joint-defense privilege. Opinion No. 21-1102 should be 
drafted to avoid unintended consequences in these related fields. 
 

DISCUSSION 
 
1. Under the Ralph M. Brown Act, may legislative support staff of individual City 
Council members attend a closed session to assist and advise their individual members in 
the performance of the member’s duties? 

 
Attendance at a closed session is limited to those with an official or essential role in the 

meeting, meaning those actually necessary to advise or take direction from the legislative body, 
given the specifically permitted purpose of the closed session.3 Depending on the need, this may 
include the body’s legal counsel, senior management staff, experts, negotiators, or consultants.  

 
Individuals, including city officials, who do not have an official or essential role in the 

closed-session subject matter must be excluded from closed session. As such, city officials have 
been excluded from closed session in the following circumstances: 
 

• An alternate legislative body member, when not serving in place of a regular member, 
may not attend a closed session of the body.4  

• Council members with financial conflicts of interest in the subject matter of a closed 
session must be excluded and may not obtain a recording of the closed session kept 
pursuant to Government Code section 54957.2.5  

• The mayor of a charter city, whom the charter designated as the executive head of the 
city, may not attend a closed session of the city’s redevelopment agency with the 
agency’s real property negotiators concerning the disposition and development of 
property, even where a portion of the real property at issue is owned by the city, the 
redevelopment project includes construction of a city facility, and the agency must obtain 
the city council’s approval of any disposition of property acquired with tax increment 
funds.6 The fact that the mayor would be acting as part of the “support staff” of the 
redevelopment agency, offering advice and consultation at the request of the 
redevelopment agency “regarding the price and terms of payment for the purchase, sale, 
exchange, or lease” of the city's property, was insufficient to justify the mayor’s 
attendance at the closed session. 

 

3 86 Ops.Cal.Atty.Gen. 210, 215 (2003); 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 29 (1999). 
4 82 Cal.Ops.Atty.Gen. 29 (1999). 
5 Hamilton v. Town of Los Gatos (1989) 213 Cal.App.3d 1050. 
6 83 Ops. Cal. Atty. Gen. 221 (2000). 



 

 

 

 

 
Third parties not serving as agents of the body cannot attend closed session, with very 

limited exceptions, for example: 
 
• A person serving as a reference for another person whose appointment is being 

considered by the legislative body may be interviewed in closed session.7  
• A witness may attend and be examined in a closed session to hear charges or complaints 

against an employee, and the legislative body may also exclude any and all other 
witnesses during such examination.8  

• An applicant and the applicant’s representative may be permitted by a county retirement 
board to participate in the closed session as an interested party or advocate if the board 
believes that the applicant would have an official or essential role to play in the closed 
session.9  

• A license applicant and the applicant’s attorney may be permitted by a legislative body to 
attend the closed session if the purpose of the closed session is to consider the sufficiency 
of rehabilitation of the license applicant.10  
 
As demonstrated in the above examples, determining whether a particular individual may 

attend a closed session requires a fact-specific analysis. Assemblymember Ward’s request for an 
opinion concerns whether staff employed to assist individual San Diego city councilmembers in 
performing their duties may attend closed session meetings.11  However, the request does not 
detail how these staff members would play an official or essential role in a particular closed 
session meeting. To the extent such staff members are merely serving as “support staff,” akin to 
the mayor who wished to attend a closed session meeting of the city’s redevelopment agency in 
83 Ops. Cal. Atty. Gen. 221 (2000), the staff members likely must be excluded. However, if the 
presence of the staff members is necessary to advise or take direction from the legislative body, 
given the specifically permitted purpose of the closed session, they should be permitted to attend. 
 
 
 

 

7 Gov. Code § 54957(b)(1). 
8 Gov. Code § 54957(b)(3). 
9 88 Ops.Cal.Atty.Gen. 16 (2005). 
10 Gov. Code § 54956.7. 
11 It is worth noting that, while councilmembers in the City of San Diego, and a handful of other large 
cities employ individual staff, most city council members in California cities do not employ staff to assist 
them individually. Rather most city staff are employed by the city - the municipal corporation as a whole 
- and take direction from a majority of city council members acting on behalf of the city (or the city’s lead 
executive when the city business at issue is subject to the authority and oversight of a strong mayor or city 
manager). The analysis of whether city staff who serve the city as a whole may attend a closed session 
meeting will necessarily differ from the analysis of whether staff who serve an individual councilmember 
may attend a closed session. Opinion No. 21-1102 should avoid conflating the two analyses. 



 

 

 

 

2. If legislative support staff of individual City Council members are not 
permitted to attend a closed session as described in Question 1, may the members share 
information obtained in closed session with their individual support staff to assist the 
members in performing their legislative duties? 

 
The most common purposes of the closed session provisions in the Brown Act are to 

avoid revealing confidential information (e.g., prejudicing the city’s position in litigation12 or 
compromising the privacy interests of employees). The courts and Attorney General have long 
recognized that disclosure of information obtained during closed session proceedings by the 
members of a legislative body necessarily destroys the closed session confidentiality inherent in 
the Brown Act.13 Accordingly, the Attorney General has opined that those without a right to 
attend a closed session meeting do not qualify to receive closed-session information.14  
 

In 2002, the Brown Act was amended to expressly provide that confidential information 
acquired in a closed session must not be disclosed by any person, unless the legislative body 
authorizes disclosure of that confidential information.15 “Confidential information” means any 
communication made in a closed session that is specifically related to the basis for the legislative 
body’s meeting in closed session.16  

 
 

12 With respect to confidential information obtained during an authorized closed session meeting held for 
the purpose obtaining legal advice from agency counsel, the requirements of the attorney-client privilege 
must be respected. “Protecting the confidentiality of communications between attorney and client is 
fundamental to our legal system. The attorney-client privilege is a hallmark of our jurisprudence that 
furthers the public policy of ensuring the right of every person to freely and fully confer and confide in 
one having knowledge of the law, and skilled in its practice, in order that the former may have adequate 
advice and a proper defense.” Mitchell v. Superior Court (1984) 37 Cal.3d 591, 599. Because the city 
attorney’s client is the city—with the city council having ultimate authority to act on the city’s behalf—it 
follows that the city council holds the privilege. California Rules of Professional Conduct, Rule 1.13(b) 
(“the client is the organization itself, acting through its duly authorized directors, officers, employees, 
members, shareholders, or other constituents overseeing the particular engagement.”); Ward v. Superior 
Court (1977) 70 Cal.App.3d 23, 35. As the holder of the privilege, the city council may decide to waive 
the privilege. However, this must be a decision made by a majority of the city council. It cannot be the 
decision of an individual council member. 
13 Kleitman v. Superior Court (1999) 74 Cal.App.4th 324, 334 (holding that members of a legislative 
body cannot be compelled to disclose their recollection of an unrecorded closed session pursuant to 
discovery requests in a writ proceeding alleging a Brown Act violation). See also 76 Ops.Cal.Atty.Gen.  
290 [“The basis for our prior conclusions was that the statutes authorizing closed sessions and making 
records thereof ‘confidential’ would be rendered meaningless if an individual member could publicly 
disclose the information he or she received in confidence.”]; 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 231, 239 
(1997) [“Public statements by board members about the discussions in the closed session would violate 
the integrity of the confidential recording.”].). 
14 See 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 231, 235-241 (1997); 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 289, 290-291 (1993). 
15 Gov. Code, § 54963. 
16 Gov. Code, §54963(b). 



 

 

 

 

The only exceptions to the prohibition on disclosure of confidential information obtained 
in a closed session are: (1) when disclosure is for the purpose of making confidential inquiries or 
complaints to a district attorney or grand jury that are necessary to establish the illegality, or 
potential illegality, of an action taken by the legislative body;17 (2) when disclosure is for the 
purpose of expressing an opinion concerning the legality of actions taken in closed session;18 (3) 
when disclosure is made under the whistleblower statutes contained in Labor Code section 
1102.5 or Government Code section 53296;19 and (4) when confidential information obtained 
during a Joint Powers Authority (JPA) closed session has direct financial or liability implications 
for a JPA member agency, the closed-session attendee may share the information with the 
member agencies’ counsel and other members of the legislative body of the member agency in a 
closed session.20   
 

In sum, information acquired in a closed session must not be disclosed to those without a 
right to attend the closed session, unless: (1) the information acquired is not confidential 
information, as defined; (2) the legislative body authorizes disclosure of confidential 
information; or (3) one of the express exceptions to the prohibition on disclosure of confidential 
information obtained in closed session applies.  
 
3. Would it violate the Ralph M. Brown Act for a City Council acting as the City’s 
Housing Authority to meet jointly in closed session with the Board of Housing 
Commissioners, which the Housing Authority oversees, provided that statutory 
authorization exists for both entities to go into closed session? 
 

The Brown Act does not expressly address whether a legislative body and a subsidiary or 
related entity of the legislative body21 may meet jointly in closed session when statutory 
authorization exists for both entities to go into closed session. However, Cal Cities believes that 
the relevant inquiry is the same presented by Question 1 above: whether both entities have an 

 

17 Gov. Code, §54963(e)(1). 
18 Gov. Code, §54963(e)(2). 
19 But see 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 71, 78 (2001) [“[T]he whistleblower statutory protections applicable to 
employees of state and local public entities do not supersede the statutes and rules governing the attorney-
client privilege.”]. See also Cordero-Sacks v. Housing Authority of City of Los Angeles (2011) 200 
Cal.App.4th 1267, 1278 [citing holding of Attorney General’s opinion]. 
20 Gov. Code, § 54956.9. 
21 In addition to housing authorities, there are other types of public entities that exist within the 
boundaries of cities that may be implicated by this question. These include entities of limited powers that 
cover all or a portion of a city and have a specifically prescribed purposes specified by the statute under 
which it is created, such as: (1) Industrial development authorities (Gov. Code, §§ 91500–91562); (2) 
Subsidiary districts (Gov. Code, § 56078); and (3) Parking authorities (Sts. & Hy. Code, §§ 32650–
32667). In addition, cities may enter into agreements with other public agencies, or other entities such as 
hospitals and mutual water companies, to jointly exercise common powers. Gov. Code §§ 6500–6539.5. 
Joint powers agreements may create an agency or entity separate from the parties to the agreement. Gov. 
Code §§ 6503.5, 53050–53051. 



 

 

 

 

official or essential role in the meeting given the specifically permitted purpose of the closed 
session. 

 
One likely scenario where both entities may have an official or essential role to play is 

when a closed session is held to discuss pending litigation.22 When a government entity is sued, 
or when government officials are sued in their official capacities, other city officials or advisory 
bodies with jurisdiction over the general subject matter of the lawsuit also may be a party or 
potential party.23 Thus, for example, where the common-interest doctrine or joint-defense 
privilege apply, it may be necessary for the entities to meet jointly in closed-session. To the 
contrary, two entities that are adversaries in a lawsuit may not meet in closed session for 
purposes of negotiating a settlement to that lawsuit.24 
 

CONCLUSION 
 

Thank you for the opportunity to comment on the questions presented.  Please do not 
hesitate to contact me with any questions, or to discuss this matter further. 
 
Sincerely, 
 
 
Alison Leary 
Senior Deputy General Counsel 
League of California Cities 
 
 

 

22 California Government Code section 54956.9; Shapiro v. Board of Directors of Center City 
Development Corp. (2005) 134 Cal.App.4th 170 (agency must be a party to the litigation). 
23 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 111, 116-117 (1984) 
24 62 Ops.Cal.Atty.Gen. 150 (1979). 




